Przejdź do treści

Przechowalnie owoców i warzyw

Nowoczesna chłodnia powinna mieć odpowiednią temperaturę, wilgotność powietrza oraz wentylację. Temperatura w komorach chłodniczych, może się wahać w granicach od 0 do 4°C, dlatego musi być tak zbudowana, aby taką temperaturę można było w niej uzyskać i utrzymać. Następnie, wilgotność względna powietrza w czasie przechowywania owoców i warzyw powinna wynosić 85—95%. Jeśli jest większa, należy ją zmniejszyć i odwrotnie. Przechowalni należy zapewnić dobrą wentylację. Jest ona potrzebna do regulowania temperatury i wilgotności oraz do usuwania szkodliwych lotnych substancji wydzielanych przez owoce i warzywa.

Przechowalnie owoców

Firma ROLSTAL w swojej ofercie przedstawia konstrukcje szkieletowe, stalowe doskonałe do różnego typu przechowalni owoców na potrzeby sadownictwa. Są to konstrukcje typu ramowego, bezpodporowe, rama konstrukcyjna typu H. Dla konstrukcji zalecamy zabezpieczenie antykorozyjne – ocynkowanie ogniowe.

W budynkach halowych, jakimi są przechowalnie, na ściany i dachy jako elementy osłonowo-konstrukcyjne stosuje się płyty warstwowe i blachy fałdowane. Oprócz roli osłonowej i konstrukcyjnej płyty spełniają wymagania cieplno-wilgotnościowe, akustyczne, stanowią doskonałą barierę uniemożliwiającą przenikanie zarówno gazów, ciepła, jak i wilgoci. Powszechniej stosuje się płyty warstwowe z rdzeniem poliuretanowym lub styropianowym. Wykonujemy także konstrukcje samego dachu lub typy konstrukcji do obmurowania.

Przechowalnie warzyw

Ze względu na cechy konstrukcyjno-technologiczne składowanie luzem warzyw może odbywać się w przechowalniach komorowych z indywidualnymi i szczelnie zamkniętymi pomieszczeniami oraz z korytarzem rozładunkowym między dwoma rzędami boksów. Ściany konstrukcyjne przechowalni powinny przenosić obciążenie stałe i zmienne, a przy składowaniu luzem - napór warzyw na ścianę.
 

Przechowalnie warzyw są to pomieszczenia, w których można jak najdłużej przechować produkt przy zachowaniu jak najlepszych wartości handlowych i konsumpcyjnych.

Nowoczesna chłodnia powinna mieć odpowiednią temperaturę, wilgotność powietrza oraz wentylację. Temperatura w komorach chłodniczych, może się wahać w granicach od 0 do 4°C, dlatego musi być tak zbudowana, aby taką temperaturę można było w niej uzyskać i utrzymać. Następnie, wilgotność względna powietrza w czasie przechowywania owoców i warzyw powinna wynosić 85—95%. Jeśli jest większa, należy ją zmniejszyć i odwrotnie. Przechowalni należy zapewnić dobrą wentylację. Jest ona potrzebna do regulowania temperatury i wilgotności oraz do usuwania szkodliwych lotnych substancji wydzielanych przez owoce i warzywa.

Komory chłodnicze

Montaż komory chłodniczej odbywa się od wewnętrznej strony budynku, co pozwala na optymalne wykorzystanie pomieszczeń. Płyty warstwowe mocuje się bezpośrednio do płatwi oraz rygli ściennych za pomocą specjalnych łączników, łączenia płyt uszczelnia się klejem i pianka poliuretanową, dzięki czemu nie tworzą się mostki cieplne na przegrodach, pomieszczenia są szczelne i przystosowane do zainstalowania urządzeń kontrolowanej atmosfery.

Obecnie owoce przechowuje się w skrzyniopaletach. Technika załadunku komór chłodniczych owocami jest szybka, łatwa i prosta. Wewnątrz pomieszczenia skrzyniopalety ustawia się w słupki po osiem skrzyń wzwyż, każda o wysokości około 80cm, czyli na wysokość 6,4m. Jeśli komora chłodnicza jest wysoka, wtedy możemy ustawiać do 12 skrzyń, co odpowiada wysokości 9,6m. Obowiązkowo musimy pamiętać aby zachować wolną przestrzeń powietrzną nad ustawionym towarem w granicach 60-100cm. Ustawienie powinno uwzględniać odstęp od ścian 10-20cm oraz między rzędami ok. 5-10cm. Słupki skrzyniopalet tworzą równomierne ustawione rzędy skrzyń z owocami wewnątrz komory.

 

Firma Rolstal w zakresie technolgi i wyposażenia przechowalni współpracuje z renomowanymi producentami oferującymi:

1. Komory z kontrolowaną atmosferą KA, ULO:

  • absorbery CO2 ( płuczki węglowe);
  • generatory azotu;
  • spalarki etylenu;
  • nawilżacze powietrza;
  • worki kompensacyjne;
  • zawory dekompresyjne;
  • drzwi gazoszczelne.

2. Sterowanie i monitoring:

  • dla układów chłodniczych;
  • dla układów kontrolowanej atmosfery.

3. Instalacje chłodnicze:

  • glikolowe ( pośrednie);
  • freonowe ( bezpośrednie).

4. Wentylatorowe chłodnice powietrza.

5. Posadzki durobetonowe.